Bebeğinizi Şımartmanız Mümkün mü?
- İlayda Doğan
- May 15, 2024
- 1 min read
Updated: May 24, 2024

Çevrenizdeki kişilerden belki size, belki başka yeni ebeveynlere “Fazla kucağına alma şımarır”, “Her ağladığında gitme şımartırsın”, “Şimdiden kucağa alıştırırsan büyüyünce bırakmaz, şımarık olur” gibi cümleler duymuş olabilirsiniz. Peki gerçekten bir bebeği şımartmanız mümkün mü? Kucağınıza almanızın herhangi bir olumsuz etkisi olabilir mi?
Kısaca, hayır: Bebeğinizi şımartamazsınız. Neden mi?
İnsan yavruları, diğer birçok hayvandan farklı olarak; neredeyse her anlamda bakıma muhtaç olarak doğarlar. Kendi başlarına ne hareket etmeleri, ne beslenmeleri, ne korunmaları mümkündür. Yeni doğan bebeğiniz, her anlamda size bağımlıdır.
Bebeğiniz üşüdüğü için, bezi değişmesi gerektiği için, sizin yakınında olduğunuzu bilmek için, acıktığı için, bir yeri acıdığı veya rahatsız olduğu için ağlayabilir. Bu onun ihtiyaçlarını ifade etme yoludur. Bu ağlamaları karşısında sizin ve diğer bakım verenlerin duyarlı olduğunu, ihtiyaçlarına cevap verdiğini gördükçe kendini güvende hisseder, sizin onun ihtiyaçlarını gözeteceğinize güvenir.
Siz bebeğinizi sarıp sarmaladıkça, onun ihtiyaçlarını giderdikçe, sevgi dolu bir ilişki kurdukça çocuğunuzla aranızda güvenli bağ oluşur. Böylece çevresini keşfetmeye ve sizden bağımsız hareket edebilmeye dair cesareti artar; çünkü bilir ki gerektiğinde siz orada olacaksınız.
Комментарии